Τα έγγραφα που χρειάζεστε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

      Αν είστε υπήκοος της ΕΕ, δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν. Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός της Ζώνης Σένγκεν, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.). Οι χώρες Σένγκεν της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες που μπορεί να σας υποχρεώνουν να έχετε μαζί σας έγγραφα ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους. Είτε λοιπόν ψάχνετε από πριν τι ισχύει στην συγκεκριμένη χώρα είτε τα παίρνετε μαζί σας ούτως ή άλλως. Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

      Αν έχετε ταυτότητα Νέου Τύπου (δηλ. από αυτές που άρχισαν να εκδίδονται γύρω στο 2000 με αναγραφή του ονόματός σας και με λατινικούς χαρακτήρες, ανεξαρτήτως αν είναι χειρόγραφη ή μηχανογραφημένη) και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μπορείτε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα να ταξιδέψετε από και προς τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο, και τη Ρουμανία. Οι χώρες αυτές, αν και μέλη της ΕΕ, δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.

     Τώρα αν έχετε ταυτότητα Παλαιού Τύπου (δηλ. από αυτές που εκδίδονταν περίπου έως το 2000 με αναγραφή του ονόματός σας χειρόγραφα και μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες) και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε πρέπει επιπλέον να μην είναι κομμένη (κάποτε τις έκοβαν λόγω γάμου) γιατί είναι ΑΚΥΡΗ και δεν ισχύει! Επίσης να μην έχει παρέλθει 15ετία από την έκδοσή της αφού τυπικά ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ (όσο κι αν αυτό δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα). Σε περίπτωση που δεν ισχύουν οι 2 παραπάνω περιορισμοί, η ταυτότητα Παλαιού Τύπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακινήσεις εντός Ε.Ε./Σένγκεν καθώς το ότι είναι γραμμένη μόνο στα ελληνικά δεν παίζει κανένα ρόλο αφού η Ε.Ε. δεν έχει επίσημη γλώσσα τα λατινικά αλλά όλες τις επίσημες γλώσσες των κρατών μελών. Από τη στιγμή που αποτελεί έγκυρη ταυτότητα κράτους μέλους της Ε.Ε. και είναι σε ισχύ στη χώρα που εκδόθηκε, ισχύει και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή. Το «πρόβλημα» να αναγνώσει κάποιος τα ελληνικά της ταυτότητας δεν είναι δικό σας καθώς η ευθύνη ανάγνωσης του ονόματος βαρύνει αποκλειστικά αυτόν που διενεργεί τον έλεγχο.

     Μόνο με τη χρήση της ταυτότητάς σας μπορείτε να ταξιδέψετε σε χώρες μέλη της Ε.Ε ή/και της Ζώνης Σένγκεν.
Δηλαδή στις ακόλουθες 22 χώρες μέλη της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία, Κροατία και τις 4 χώρες μέλη μόνο της Zώνης Σένγκεν: Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία. Επιπλέον στο Βατικανό, Σαν Μαρίνο (στην Ιταλία) και Μονακό (στη Γαλλία) που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά δεν έχουν συνοριακούς ελέγχους και ισχύει για την είσοδο σε αυτές ότι ισχύει για τα μέλη της Ζώνης Σένγκεν.

    Ακόμη μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, οι οποίες, αν και είναι μέλη της Ε.Ε., δεν συμμετέχουν στη Ζώνη Σένγκεν.

    Για ταξίδια ενηλίκων στις χώρες Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία (εκτός Κοσσυφοπεδίου) και Τουρκία αρκεί η ταυτότητα, αλλά μόνο νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες), με εξαίρεση όσες έχουν πριν τον αριθμό τους το γράμμα Φ

    Σε κάθε περίπτωση επειδή πρόκειται για χώρες μη μέλη της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν το επιτρεπόμενο διάστημα παραμονής ενδέχεται να είναι περιορισμένο και τα δεδομένα μπορούν ευκολότερα να αλλάξουν, οπότε κάντε έναν γρήγορο έλεγχο πριν το ταξίδι σας.  

    Για τα παιδιά και γενικά για τους ανήλικους εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, θα χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς, ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων από την πρεσβεία της χώρας στην οποία πηγαίνει το παιδί σχετικά με τα έγγραφα που ενδεχομένως θα του χρειαστούν για να ταξιδέψει.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 22:37

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γιατί ταξιδεύουμε Αποσκευές στο αεροσκάφος »

Προσθήκη σχολίου