Κυριακάτικος ...Βελβεντός.

  Μύρισε άνοιξη! Το μυαλό μας γυρνάει σε βόλτες, εκδρομούλες, ταβερνάκια στη λιακάδα! Ευκαιρία για μικρές εξορμήσεις, ημερήσιες αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς που ίσως δεν είναι οι πρώτοι που σκεφτόμαστε σαν επιλογή. 

  Ο Βελβεντός ή Βελβεντό, κωμόπολη του Ν. Κοζάνης στην βορειοανατολική πλευρά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, τέλεια επιλογή!  Με 3.437 κατοίκους, κατασκηνωμένος στους πρόποδες των Πιερίων.

  Λίγο πριν την Κοζάνη αφήνουμε την Εγνατία οδό και στρίβουμε αριστερά προς αεροδρόμιο-Σέρβια. Φτάνοντας στη γέφυρα της λίμνης Πολυφύτου αντικρίζουμε απέναντι τα Πιέρια  με τα Σέρβια πρώτα πρώτα στην πλαγιά! Και το τόξο της λίμνης, πολυφωτογραφημένο και εντυπωσιακό στο γαλάγιο φόντο της τεχνητής λίμνης που απλώνεται φαρδιά στο σημείο αυτό. Μετά τη γέφυρα ακολουθούμε πορεία προς τα αριστερά για Βελβεντό.
  Ένα κεφαλοχώρι νοικοκυρεμένο, γραφικό σε όμορφο τοπίο που αν το συνδυάσεις με κρασάκι/τσιπουράκι και μεζεδάκια σε κάποια από τις ταβέρνες της περιοχής (εμείς φάγαμε στην όμορφη αυλή της «Ρέμβης (Τέξας), τηλ. 2464031473», είναι ότι ζητάει κανείς μια ανοιξιάτικη Κυριακή!

  Κι η βόλτα στα δρομάκια του χωριού, στις πλατείες με τα αιωνόβια πλατάνια, τις περιποιημένες αυλές με τα λουλούδια, παραδοσιακά διώροφα σπίτια. Περιποιημένα και τα χωράφια με τα μήλα και τα αμπέλια της περιοχής, που ευδοκιμούν εδώ και πολλά χρόνια χάρις τα πολλά νερά που τρέχουνε σχεδόν παντού.

   

  Πριν από όλα όμως μια βόλτα στο Φαράγγι Σκεπασμένο, μόλις 5 χιλιόμετρα από τον Βελβεντό, σε γεμίζει φύση. Εκεί βρίσκεται ο καταρράκτης του Σκεπασμένου. Μετά από μια μικρή πεζοπορία επάνω σε εμφανές σηματοδοτημένο μονοπάτι, φτάνετε πάνω από τον μεγάλο καταρράκτη όπου, αν συνεχίσετε, θα απολαύσετε μια μαγεία της φύσης καθώς πολλές λιμνούλες και καταρρακτάκια δίνουν άλλη ενέργεια στην απόδρασή σας.

 Πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής σε κάρτες πάνω στα δέντρα, Χώροι με τραπέζια και παγκάκια αλλά και χτιστές ψησταριές καλύπτουν όσους επιθυμούν να περάσουν περισσότερες ώρες εκεί.


  Και όταν έρθει η ώρα για καφεδάκι, αν όχι στο Βελβεντό, τότε επιλέξτε να  πιείτε έναν καφέ στην γειτονική Νεράιδα, μετά τη γέφυρα δεξιά καθώς θα φεύγετε, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα και την άπλα της λίμνης από ψηλά. Α, και πριν φύγετε δοκιμάστε τις τουλούμπες και τους λουκουμάδες Ζανδέ (στην είσοδο του χωριού  τηλ. 2464032501 ανοιχτά Σ/Κ 18.00-21.00)

  Αλλά και τα γειτονικά Σέρβια με το βυζαντινό Κάστρο, και το φαράγγι τους που δεσπόζει πάνω από την πόλη μπορεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της εκδρομής. Εμείς ήπιαμε εκεί τον πρωινό μας καφέ.

  Δοκιμάστε κι εσείς και πείτε μας τις εντυπώσεις σας για να φτιάξουμε την ιδανική εκδρομή για την περιοχή!


 – Τα Οινοποιεία. του Βογιατζή, του Ζάνδε και του Καμκούτη. Θα βρείτε ωραιότατα κρασιά

https://www.kozan.gr/post/243717#sthash.5oh1x3A6.dpuf

Πού να μείνετε

Εννέα Μούσες, τηλ. 24640- 49012. Ξενώνας με 9 δωμάτια στο κέντρο του Βελβεντού. Κάθε δωμάτιο ονοματισμένο από μια μούσα.

Αγνάντι, τηλ. 24640- 49002. Πάνω από το χωριό στα ριζά ακριβώς των Πιερίων με εξαιρετική θέα στο χωριό, τον κάμπο και τη λίμνη.

Πού να φάτε

«Εν Βελβεντώ»! Δίπλα στην κεντρική πλατεία θα βρείτε «ονειρεμένα» μαγειρευτά.

«Μετόχι», ψηλά στους πρόποδες των Πιερίων. Ψητά της ώρας και της σούβλας.

«Ρέμβη». Καλά κρέατα της ώρας και μαγειρευτά.

«Νερόμυλος» Της ώρας και ενίοτε της σούβλας.

Τι να ψωνίσετε

Τα προϊόντα των συνεταιρισμών είναι εξαιρετικά και ονομαστά! Πραγματικά πολλών αστέρων. Ειδικά οι μαρμελάδες είναι η μία καλύτερη από την άλλη.  Θα βρείτε επίσης πολύ καλά κρασιά. Πολύ γνωστό το Κτήμα Βογιατζή και αξίζει να δοκιμάσετε τα κρασιά των Ζανδέ και Καμκούτη. Τέλος, η Βελβενδός φημίζεται για τις τουλούμπες της (Ζανδέ).

https://www.kozan.gr/post/243717#sthash.5oh1x3A6.dpuf 

 

Προσθήκη σχολίου