Τρίπολη: στην καρδιά του Μοριά

   Πλησιάζοντας στην πόλη, το αρκαδικό τοπίο αποκαλύπτεται μπροστά σου. Το κατάφυτο με αμπελώνες οροπέδιο της Μαντινείας και στο βάθος το δασωμένο με έλατα Μαίναλο! Διασχίζεις την πόλη περνώντας από πλατεία σε πλατεία!

   Στην περιήγησή σας στην ηρωική πόλη, θα σταθείτε στην κεντρική πλατεία του Αγ. Βασιλείου με τον επιβλητικό μητροπολιτικό ναό να δεσπόζει στην ίδια θέση που κάποτε ήταν το τζαμί της οθωμανικής Τριπολιτσάς.

μητροπολιτικός ναός Αγ. Βασιλείου πεζοδρομημένοι οι κεντρικοί οδοί της πόλης

  Πιείτε τον καφέ σας ψημένο στη χόβολη στο παραδοσιακό «Μεγάλο Καφενείο» (κτίσμα του 1898) δίπλα στην κεντρική πλατεία, σε έναν χώρο με βαριές θεατρικές κουρτίνες, μεγάλους, σκαλιστούς, ξύλινους καθρέφτες και πολυέλαιους που εξακολουθεί να διατηρεί κάτι από την παλαιότερη αίγλη του.

το παραδοσιακό «Μεγάλο Καφενείο»

  Θα σταματήσετε στην αναπλασμένη Πλατεία Πετρινού με τα café και τα μπαράκια δίπλα στο «Μαλλιαροπούλειον Θέατρον» (διατηρητέο νεοκλασικό του 1905).

«Μαλλιαροπούλειον Θέατρον»

  Όταν συνεχίσετε προς την Πλατεία Άρεως, θα βρεθείτε σε μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση πλατείες στην Ελλάδα. Mε το κατάφυτο δημοτικό πάρκο, τα πολυάριθμα καφέ και μεζεδοπωλεία, δικαιολογημένα είναι σημείο συνάντησης όλων. Στο ένα άκρο της, το επιβλητικό άγαλμα σύμβολο της Τρίπολης: ο Γέρος του Μοριά που καλπάζει με το άλογό του και στο άλλο, το Δικαστικό Μέγαρο.

ο Γέρος του Μοριά το Δικαστικό Μέγαρο

  Η πόλη διαθέτει Αρχαιολογικό και Πολεμικό Μουσείο με κειμήλια της επανάστασης του 1821. Αξιόλογα κτίρια μαρτυρούν το αρχιτεκτονικό παρελθόν της πόλης. Ανάμεσά τους το υπέροχο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου και το νεοκλασικό τού πρώην Δημαρχείου της πόλης.

Πνευματικό Κέντρο

  Ήρθε η ώρα να τσιμπήσετε κάτι; Θα πάτε στο «Drunk dog» και δε θα το μετανιώσετε! https://www.facebook.com/DrunkDog/

Στα περίχωρα

  Απολαύστε περίπατο στη δροσιά και την ηρεμία του άλσους του Αη Γιώργη, παρακολουθείστε ίσως μια παράσταση στο πέτρινο θεατράκι του και απογευματάκι ανηφορίστε προς στους Αγ. Θεοδώρους. Ένα μονοπάτι πίσω από την εκκλησία οδηγεί στην «Πέτρα του Κολοκοτρώνη» ή «καθίστρα» όπως τη λέμε αλλιώς, από όπου επέβλεπε ο Γέρος του Μοριά όλη την πόλη που πολιορκούνταν. Απέραντη θέα!

το θεατράκι στον Αη Γιώργη
το άλσος του Αη Γιώργη η «καθίστρα» του Κολοκοτρώνη

η Τρίπολη από την καθίστρα

  Και λίγο πιο πέρα,13 χλμ. βόρεια και απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μαντινείας, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής! Δεν έχετε ξαναδεί τέτοια εκκλησία! Αρχαιόπρεποι και βυζαντινοί ρυθμοί συνθέτουν την ακαθόριστης αρχιτεκτονικής,  χτισμένη με ποικίλα υλικά, εκκλησία, δυσκολεύοντας την περιγραφή της.

Αγία Φωτεινή

  Αν δε είναι Δεκαπενταύγουστος, ένας είναι ο προορισμός! Το μεγάλο πανηγύρι της Τεγέας (διαρκεί 5 ημέρες) είναι ιδιαίτερη εμπειρία! Δεκάδες έμποροι εκθέτουν τα προϊόντα τους σε καλές τιμές, μπροστά από τον βυζαντινό ναό της Επισκοπής (Κοίμησης της Θεοτόκου) και μέσα σε ένα όμορφο πάρκο, ιδιοκτησίας του Τεγεατικού συνδέσμου. Μη φύγετε αν δε φάτε την περίφημη γουρνοπούλα στη σούβλα! Θα σας οδηγήσει η μυρωδιά στο σωστό σημείο, βέβαια!

η εκκλησία της Παναγίας στην Τεγέα

    Αγοράστε παραδοσιακά προϊόντα: χυλοπίτες, λαζάνια, δίπλες και κεφαλογραβιέρα!

    Η αρκαδική γη, συνδέεται στενά με τη μακραίωνη ιστορία του τόπου! Οι επιλογές σας δεν τελειώνουν εδώ. Με ορμητήριο την Τρίπολη γνωρίστε το παραλιακό Λεωνίδιο και το Άστρος και τα ορεινά Λεβίδι, Δημητσάνα, Βυτίνα, Λαγκάδια….. Ανακαλύψτε ποια πτυχή της Αρκαδίας θέλετε να εξερευνήσετε και ξεκινήστε!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ...Γιανίτσαρο

Προσθήκη σχολίου