Siutcaseslogo

 
Το pametaxidaki σε λίγες μέρες και πάλι κοντά σας με νέα ταξίδια και ανανεωμένη σελίδα.

 

Μια μέρα στις λίμνες – στη γαλήνη των Πρεσπών.

      2.30 ώρες road trip από τη Βέροια ( μέσα και μια στάση για ξεμούδιασμα πάνω από τη Φλώρινα) κι έφτασες στις όχθες της Μικρής Πρέσπας! Στην κατηφοριά προς τη λεκάνη της λίμνης το μάτι απλώνεται στα απέραντα χωράφια φασολιών που σταματούν εκεί που αρχίζουν οι παρόχθιοι καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια όπου βόσκουν οι πιο ευτυχισμένες αγελάδες! Ψηλά αργυροπελεκάνοι, λαγγόνες, κορμοράνοι και ερωδιοί σε χαμηλές πτήσεις! Η περιοχή είναι προστατευόμενη λόγω στην σπάνιας βιοποικιλότητας του υδροβιότοπου. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αργυροπελεκάνων. Ιδανικό σημείο για παρατήρηση πουλιών.

   Αφήστε το αυτοκίνητο στο άνοιγμα στην ακρολιμνιά και περπατήστε στην πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650 μ. (κατασκευής του 2000) που ενώνει τη στεριά με τον Άγιο Αχίλλειο, το ακριτικό νησάκι μέσα στη λίμνη Μικρή Πρέσπα. Στον μοναδικό οικισμό των μόλις 23 μόνιμων κατοίκων του νησιού στέκουν μόνον 11 σπίτια. Κάποια ερειπωμένα… Αυτοκίνητο δεν πατά πάνω στο νησί και στο λιμανάκι του οικισμού δένουν τις βάρκες τους οι ντόπιοι. Ένα περίπτερο/mini market και ένα μικρό καφέ θα σας εξυπηρετήσουν.

Πάρτε το μονοπάτι προς τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Σύντομα θα αντικρίσετε μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας που έδωσε το όνομα στο νησί και στέκει εκεί από τον 10ο αιώνα. Θα εντυπωσιαστείτε! Σήμερα στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Πρέσπεια” κάθε Αύγουστο.

Το νησάκι όμως είναι για περπάτημα! Η κυκλική πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από τον παραλίμνιο οικισμό στον Άγιο Αχίλλειο και περνά από τη βασιλική του Αγ. Αχιλλείου οδηγεί από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο, με θέα σε κάθε πλευρά της λίμνης. Στη διαδρομή θα δείτε και τα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου (15ος αι.) και του Αγίου Δημητρίου (14ος αι.)

Στο λοφάκι πάνω από τον οικισμό βρίσκεται το σύγχρονο εκκλησάκι του Αγ. Αχιλλείου που προσφέρει πανοραμική θέα.

Πάρτε τον ανήφορο ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα προς τους Ψαράδες, χωριό στις όχθες της Μεγάλης! Θα θέλετε να τσιμπήσετε κάτι. Μάλλον να δοκιμάσετε φρέσκο γριβάδι, πέστροφα ή τσιρόνια παραγωγής της λίμνης. Και πιπεριά Φλωρίνης φυσικά! Και τα κρεατικά τους σούπερ. Στην «Συντροφιά» (τηλ. 23850-46107, www.syntrofia-prespes.gr) και στο «Παραγάδια» έχουμε φάει.

Πριν φύγετε από την Πρέσπα κάντε μια βαρκάδα στη Μεγάλη Λίμνη από το χωριό Ψαράδες. Η πλεύση στο Τριεθνές, στο υδάτινο σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, και η επίσκεψη στα ασκηταριά με τις βραχογραφίες που κρέμονται πάνω από τη λίμνη θα σας μείνει αξέχαστη.

Για καφέ πριν την επιστροφή στον μοναδικό Άγιο Γερμανό! Ούτε πολυτέλεια, ούτε αναστηλωμένα αρχοντικά!  Απολαύστε άλλου τύπου ομορφιά! Σκηνικό ταινίας τα εγκαταλειμμένα σπίτια του! Μπείτε οπωσδήποτε στην παλιά εκκλησία του Αγ. Γερμανού στην πλατεία με τις μοναδικές αγιογραφίες.

Να πάτε και στον νερόμυλο ( διαβάστε εδώ: https://www.spp.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=6%3A2010-03-04-13-52-03&id=190%3A-europa-nostra-2016&lang=el) και στο Κέντρο Πληροφόρησης της Εταιρείας Προστασίας των Πρεσπών.

 Αν σας πιάσει εδώ η πείνα μπείτε στο Τζάκι (τηλ. 23850-51303), που ψήνει στον ξυλόφουρνο. Αυτή τη φορά εμείς καθίσαμε στην ονειρεμένη αυλή του ξενώνα «Άγιος Γερμανός» ( Guest House Agios Germanos, δείτε το εδώ: http://prespa.com.gr/). Βύσσινο γλυκό του κουταλιού παρέα με το καφεδάκι μας… Η μέρα κλείνει γλυκά πριν το ταξίδι της επιστροφής!

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ξάνθη εν τάχει !

Προσθήκη σχολίου